Tips voor je boekbespreking

TIPS AU PAIR!

Doe je je boekbespreking of boekpromotie over Au pair? Natuurlijk vertel je dan iets over het verhaal en de hoofdpersoon, en je leest ook vast een stukje voor. Maar ben je nog op zoek naar een leuk en origineel extraatje en heb je nou nét vandaag niet zoveel inspiratie? Lees dan deze tips!

PS Als je zelf nog een leuk idee hebt, vul de lijst dan gerust aan 🙂

 

 

Speel samen met een vriendin of klasgenootje een scène uit het verhaal na. Je maakt er gewoon een soort toneelstukje van. Jij bent dan Lot en je klasgenootje is dan bijvoorbeeld Katrin of Idir. Of Beau, Lauren of Jee-Jee. Of Nicolas 😉 Wat je ook nog kunt doen: er een filmpje van maken en dat aan de klas laten zien! Film speelt een belangrijke rol in het verhaal dus dat past er perfect bij 🙂

Misschien kun je zelfs doen alsof je een filmregisseur bent en dat je het boek Au pair wil gaan verfilmen. Je vertelt dan hoe je dat zou aanpakken. Waar neem je alles op? (in Parijs!! in de zomer!!) Wie speelt de rol van Lot? En van Beau, Lauren, Katrin, Idir en Nicolas? Hoe ziet de filmposter eruit? Welke muziek zou je als achtergrondmuziek kiezen? Je kunt de klas ook een filmposter laten ontwerpen (of het zelf doen natuurlijk!).

Doe een Franse-woordjes-quiz. Verdeel de klas in groepjes, jij leest de Franse woorden en zinnetjes voor en je klasgenoten raden dan wat het allemaal betekent. Je kunt er ook meerkeuzevragen van maken. Het is wel grappig om ook een Frans prijsje weg te geven. Wat dacht je bijvoorbeeld van een pain au chocolat?

Vind je zingen leuk? Laat dan een Frans liedje horen en laat de klas zingen. Een erg vrolijk nummertje is Je veux van Zaz. Heel makkelijk te vinden via Tou Tube en op internet staat ook de tekst. Dan word je boekbespreking pas echt een vrolijke boel 🙂

Een stuk voorlezen is natuurlijk altijd een bonne idée. Maar nóg leuker is als de klas moet raden hoe het daarna verder afloopt. Je leest bijvoorbeeld het begin van het hoofdstuk Surprise! voor. Lot belt bij Jee-Jee aan… Je stopt op een héél spannend moment. De kinderen uit je klas schrijven op hoe ze denken dat het verder gaat. Wie zat er het dichtst bij?

Lees het lijstje op bladzijde 64 voor. Dat is in het hoofdstuk Lot part deux. Lot is haar oude kledingstijl zat en wil een nieuwe look. Je klasgenoten tekenen vervolgens op een vel papier hoe Lot er eerst uitzag en hoe ze er graag uit wil zien.

Doe alsof je zelf Lot bent. Je leest een paar stukjes uit Au pair voor voor, vertelt van alles over jezelf en daarna mogen de kinderen uit je klas vragen aan jou (aan Lot dus) stellen.

Over Parijs kun je natuurlijk heel veel informatie vinden. Zoek een paar leuke feitjes en weetjes op. En het is ook interessant om te vertellen wat een au pair precies doet en hoe je dat kunt worden.

Veel succes en… op naar een dikke, vette 8!!!

TIPS AU PAIR II, BERLIJN, BERLIN!

Check vooral eerst even de tips van het rijtje hierboven. Berlijn, Berlin! gaat over dezelfde personages, dus met een twistje hier & daar kun je daar vast ook wel wat mee!

Het verhaal Berlijn, Berlin! speelt zich af in Berlijn. Hoe leuk is het om je boekverslag in een reisgids-jasje te gieten? Zoek leuke foto’s en plaatjes op internet, en strooi er wat Berlijn-tips tussendoor. Deze kun je uit het boek overnemen, maar zelf naar tips speuren is natuurlijk ook hartstikke leuk. Ben je wel eens in deze stad geweest? Graaf dan diep in je geheugen en schrijf de gaafste adresjes op (meteen leuk voor je leraar, als-ie net toevallig een tripje naar Berlijn op de planning heeft staan, en wie heeft dat nou niet ;-)).

Lot houdt in Berlijn, Berlin! een filmdagboek bij. Is het niet grappig als jij een soort leesdagboek bijhoudt? Heb je meteen een originele vorm waar jij je boekverslag in giet 🙂 Het makkelijkst is het om dat op papier te doen. Met een chic woord heet dat een leeslogboek. Je leest steeds (bijvoorbeeld) vier hoofdstukken en daarna schrijf je een stukje (vergeet de datum er niet bij te zetten;-)). Schrijf op wat je tot-nog-toe van het boek vindt, hoe je denkt dat het verder gaat, wie je leuke of interessante personages vindt, waar je om moest lachen (of om moest huilen;-)), wat je niet begrijpt of wat je een stomme actie vindt. Je eigen leeservaringen zijn nooit richtig oder falsch (goed of fout in’ t Duits).

Lot speelt in Berlijn, Berlin! in de film Gretchen und Otto. Schrijf een stukje over films die in Berlijn zijn opgenomen. En dat zijn er veel joh! Regisseurs vinden deze stad een prachtig decor. In het boek staan er ook een paar: Good Bye Lenin, Das Leben der Anderen. Ook mooi: Lola rennt of Gegen die Wand.

Berlijn barst natuurlijk van de geschiedenis. Het is leuk en interessant om een stukje te schrijven over de val van de muur in 1989. Op bladzijde 72 staat hier informatie over. Doe nog wat extra research, en schrijf er als een echte journalist een mini-artikeltje over. Met als kop: De muur is gevallen!

Duits! Het boek barst van de Duitse woordjes. Noteer welke nieuwe Duitse woordjes jij hebt geleerd. Zoek een Duitstalig liedje op (bijvoorbeeld op YouTube), en probeer goed naar de tekst te luisteren. Welke nieuwe Duitse woordjes ontdek je zo nog meer? Een leuk Duits bandje is: 2Raumwohnung.

Lot gaat naar Parijs, naar Berlijn, en in het volgende boek vertrekt ze naar Barcelona 🙂 Welke wereldsteden wil jij ab-so-luut bezoeken? En waarom? En ken je al wat woordjes in de taal die ze daar spreken? Maak een WISHLIST!

Lot komt er in dit boek achter wat haar grote droom is. Beschrijf jouw droom of passie, en laat je fantasie compleet de vrije loop (heel fijn om te doen, als zeg ik het zelf;-))

Wederom veel succes en… op naar een dikke, vette 8!!! (Of dit keer misschien wel een dikke vette 9!)


TIPS OLE! (klik hier voor een goed boekverslag)

In Olé! gaat Mette naar Spanje om Spaans te leren. Welke taal zou jij graag willen leren, en waarom? Hoe ziet jouw ideale taalcursus eruit? Wil je héél véél les (oftewel een super-superintensieve cursus)? Of vind je het vooral belangrijk om veel lol te kunnen maken? En zou je alleen gaan, of met iemand samen? Maak ook alvast een paklijst!

Leer de klas in het Spaans tellen. Op you tube vind je filmpjes zodat je de uitspraak perfect van te voren kunt oefenen. Ook leuk: achterin het boek staan tips om zelf Spaans te leren. Vertel of schrijf op welke tip jij het beste vindt, en verzin er zelf ook één voor jouw favoriete taal.

In het begin maken Mette en Sara samen een leuke-dingen-lijst. Het zijn allemaal opdrachten die je in Barcelona kunt uitvoeren. Welke opdracht zou jij wel durven uitvoeren? En hoe zou je dat aanpakken? Bedenk zelf ook een gekke actie en maak er een filmpje van.

Zoek op internet naar grappige Spaanse weetjes en tradities. Laat de klas raden of zo’n weetje waar is of niet. Bijvoorbeeld: hoe meer rommeltjes er in een tapasbar liggen, hoe lekkerder het eten is. (waar J)

Verzin een idee voor het vervolg op Olé! Maak een opzetje en bedenk een leuke titel. Waar speelt dit nieuwe boek zich af? En welk probleem gaat Mette overwinnen? Schrijf zelf een tekstje voor achterop het boek (een flaptekst heet dat).

Wist je dat er in het Nederlands ook Spaanse woorden zitten? Macho bijvoorbeeld. Of avocado, poncho of salsa. Wist je trouwens dat het pittige sausje er eerder was dan de zwoele dans? Laat de klas er ook een paar bedenken.

Mette doet haar spreekbeurt over flamenco. Het is leuk om een stukje flamenco-muziek te laten horen. Misschien kunnen jouw klasgenoten raden over welke emotie het lied gaat. Of leer ze ritmisch klappen, nog leuker! (Check hiervoor ook weer you tube!)

In Olé! houdt Mette en dagboek bij. Maak zelf een bladzijde uit Mette’s dagboek. Kies hiervoor jouw favoriete scene en maak er een illustratie bij. Ook leuk: een graphic novel. Dan teken je als het ware het verhaal.

Maak twee lijstjes: eentje met acties van de verlegen Mette en eentje met de stoere acties van Mette.

Extra tip: Moet je aan je spreekbeurt of boekbespreking werken en ben je niet zo in de juiste stemming? Stel dan het playlist met toffe Spaanse muziek samen. Dan kom je supertje-snel in Spaanse sferen! Hieronder vast een voorzetje 🙂

Manu Chao, Juanes, Buena Vista Social Club, Mana, La Pegatina, Barcelona Gipsy Klezmer Orchestra, Elvis Crespo, Soundtrack Vicky Christina Barcelona, Estrella Morente


1 gedachte op “Tips voor je boekbespreking

  1. Pingback: Boekbespreking-tips | aupairmeisje.com

Reacties zijn gesloten.